Araştırma: Hollanda’daki Türk göçmenlerde post-Covid sendromu riski daha yüksek
Hollanda’da yapılan bir araştırma, Covid-19’a bağlı şikayetlerin bir aydan fazla sürdüğü ‘post-Covid sendromu’nun göçmenler arasında daha yaygın olduğunu ortaya koydu. Buna göre ‘Post-Covid sendromu’ olarak da bilinen bozukluk, Türk göçmenlerde göçmenlik geçmişi olmayan Hollandalılara göre yüzde 50 daha fazla görülüyor.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre uzmanlar, göçmenlerin “durumun varlığından haberdar olmadıkları için sessizce acı çektiklerini” değerlendirdi.
‘NEDENİ ÖNEMLİ FIRSAT EŞİTSİZLİĞİDİR’
Danimarka’nın Kopenhag ve İsveç’in Stockholm üniversiteleri ile ortaklaşa yürütülen çalışmada, Kovid-19’a neden olan ve bir aydan uzun süredir şikayetlere yol açan post-Covid sendromunun dağılımını araştıran Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, popülasyona, Surinamlı, Faslı ve Türk olduğu ortaya çıktı ve Hollandalı hastaların verileri analiz edildi.
Ülkedeki en büyük göçmen kümelerinden biri olan Türk nüfusunun uzun süreli şikayetlerin yanı sıra Covid-19’a bağlı hastalık ve ölümler açısından büyük risk altında olduğu belirlendi. Göç ve sağlık uzmanı Prof. Dr. Charles Agyemang’a göre bunun nedeni önemli bir fırsat eşitsizliği.
‘DURUMUN FARKINDA OLMADIĞI İÇİN SESSİZ HAYATTA KALIYORLAR’
Agyemang’ın Hollanda medyasına yaptığı değerlendirmeye göre, göçmenlerin daha iyi maaş aldıkları bir işte çalışma ihtimalleri daha düşük. Bu onların çoğunlukla işte olmalarını gerektirir. Hollandalı profesör, bu nedenle hastalanan bir göçmenin evde kalma ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekti.
Agyemang, “Çünkü ekmeğin de eve getirilmesi gerekiyor” diyen Agyemang, göçmen topluluklarında uzun süredir şikayetleri olan pek çok kişinin durumun farkında olmadıkları için sessizce acı çektiğine dikkat çekiyor.
Araştırmaya göre, belirgin bir Covid-19 semptomu ile doktora gitmek için daha uzun süre bekleyenlerin ağır bakıma alınma riski daha yüksek.
Yoğun bakım hastalarında ise normal hastalara göre daha uzun süreli şikayetler olur.
Hollanda’da daha önce göçmen kökenli bireylerin Kovid-19 salgını sonrasında virüse yakalanma, yoğun bakımda kalma veya ölme olasılıklarının ‘yerli nüfusa’ göre çok daha yüksek olduğu belirlenmişti. (DIŞ HABERLER)